Mineralogisch Museum

demo met Polarisatie microscoop

Het doel van het science centre is om een plek te creeren waar bezoekers de historie van mijnbouwkunde beleven. Ook kunnen de bezoekers zich verdiepen in het onderzoek naar mineralen voor de tijd van de computer. In de hal, vlak voor het mineralogisch museum met kasten vol gesteente, vindt dankzij mijn ontwerp nu een interactieve demo plaats. Klik op de afbeelding hieronder om het 3d model van het ontwerp te bekijken en scroll om in te zoomen.

meubels die de demo faciliteren

Voor de polarisatiedemo heb ik een kast ontworpen met de microscoop en een scherm. Daarvoor staan krukjes in een collegezaal opstelling waar de anderen aanwezigen mee kunnen kijken. In de krukjes is er ruimte vor de VR bril die als hij niet wordt gebruikt daar wordt opgeladen. Met de VR bril gaat de bezoeker eerst de mijn in om te kijken waar al het gesteente vandaan komt. Vervolgens krijgen ze informatie over de mijnbouwkunde faculteit in Delft en mogen ze zelf slijpplaatjes onder de microscoop leggen en bekijken.

kristalstructuur beleven

In de polarisatiemicroscoop kan je met behulp van prachtige kleuren bepalen om welk soort gesteente het gaat. Dit komt doordat het gepolariseerde licht verdraait in het slijpplaatje. Het slijpplaatje is een heel dun laagje steen, waardoor het licht heen kan schijnen en verschillende kristalstructuren goed zichtbaar maakt door de verschillende kleuren.

Licht wat door twee polarisatie filters met een mineraal ertussen gaat, krijgt een specifieke kleur afhankelijk van het mineraal.

Dit fenomeen zie je ook in de lampen die door mij zijn ontworpen en uitgevoerd door Erwin van het Science Centre. Met een polarisatiebril zie je hetzelfde principe met heldere kleuren wat er in de microscoop gebeurd. Zo kunnen bezoeker het concept makkelijk zelf testen en beleven zoals je in het filmpje ziet. Voor de aankleding heb ik overal de hexagonale vorm laten terugkomen. Dit is een van de zeven verschillende families van kristalstructuren. Het is de kristalstructuur van onder andere wurtziet, ilmeniet en rutiel.

In het filmpje is de lampenkap te zien met polarisatiebril op. In de foto hierboven het beeld zonder polarisatie bril.

Informatie bord in de ruimte