Creatieve Sessies

Ideegeneratie

Vrijwel alle projecten bevatten een idee generatie. Soms helemaal aan het begin, soms om oplossingen voor nieuwe uitdagingen te vinden. Ik geloof in een goede voorbereiding, een strakke planning en de juiste sfeer. Want iedereen heeft een creatieve kant en om probleemoplosssend te denken is soms alleen nog maar de juiste facilitatie nodig. Er zijn veel verschillende technieken van de klassieke 'hoe kun je..', mindmapping tot omgekeerd brainstormen. De uitdaging hier is natuurlijk om de meest inspirerende te gebruiken.

Missie En Visie

Tijdens mijn vele commissie en bestuursjaren heb ik veel missie, visie en beleids brainstormen gedaan. Wat mij hierin opvalt is dat velen nooit helemaal uitzoomen. Daarom is het altijd belangrijk om laddering toe te passen en de juiste laag van abstractie te vinden. Bij laddering vraag je bij heel iets concreets waarom het zo is. Omgekeerd kan je ook bij te abstracte termen vragen: hoe?

De techniek laddering.

Service Blueprint

Service blueprints zijn de ruggengraat van het service design. Het is een representatie van alle activiteiten voor en achter de schermen van een service. Voor medewerkers in een service bedrijf is het heel waardevol om zo'n serviceblueprint op te zetten en er over na te denken. Het laat namelijk de processen zien als een kettingreactie in plaats op zichzelfstaande gebeurtenissen. Om een service blueprint te beleven is het belangrijk dat alle mensen die er mee te maken hebben helpen deze vorm te geven. Dit kan heel goed in een gezamelijke creatieve sessie waarin alle puzzelstukjes langzaam in elkaar worden gelegd en inzichten worden opgedaan.